Food truck, czyli niewielka, mobilna restauracja serwująca dania wybranej kuchni to z pewnością ciekawy pomysł na gastronomiczny biznes na kołach. Przerobienie samochodu dostawczego na food truck wymaga sporo inwestycji, lecz właściwe zaplanowanie tego procesu znacznie zwiększa szanse na sukces. Podpowiadamy, jak zmienić przeznaczenie samochodu na food truck.

food truck

Burgery, zapiekanki, a może pizza? Apetyczne zapachy dobiegające z food trucka z pewnością zwrócą uwagę głodnych przechodniów. Mobilny biznes gastronomiczny obecny jest w Polsce od lat, lecz wciąż jest sporo miejsca na nowe pomysły w tej branży. Podstawą jest solidnie wykonany food truck z profesjonalnym wyposażeniem gastronomicznym. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając samochód dostawczy, w którym prowadzony będzie mobilny biznes i jakie urządzenia są niezbędne do prowadzenia działalności tego typu.

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

Czym jest food truck?

Moda na food trucki przyszła ze Stanów Zjednoczonych, a historia mobilnej gastronomii sięga końcówki XIX w. Dokładnie w 1872 r. w amerykańskim mieście Providence pod siedzibą lokalnej gazety zaparkował powóz konny przerobiony na mobilną jadłodajnię. Pierwszy food truck oferował przechodniom jedynie kawę i kanapki, które sprzedawano przez otwarte okno. Wraz z rozwojem motoryzacji w 1936 r. za oceanem wyjechał na drogi Weinermobile, czyli auto z nadwoziem w kształcie przypominającym hot doga, z którego sprzedawano ten popularny posiłek. Obecnie food trucki można spotkać na ulicach wielu polskich miast, w miejscach cieszących się zainteresowaniem turystów, a także na różnego typu wydarzeniach. 

Food truck to samochód (najczęściej dostawczy), w którym przestrzeń ładunkowa została przebudowana na kuchnię lub na stanowisko wyposażone w maszyny do produkcji lodów czy parzenia kawy. Jedzenie serwowane z tego typu pojazdów określane jest mianem street food, czyli posiłków przygotowanych na wynos na ulicy. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsca trudno spotkać food trucka, w którym przewidziano miejsce na spożywanie posiłków.

mobilny biznes

Gastronomiczny biznes na kołach przybiera najróżniejsze oblicza. W food truckach najczęściej oferuje się jeden z następujących typów potraw:

  • burgery,
  • frytki,
  • kebaby,
  • zapiekanki,
  • hot dogi,
  • pizze,
  • tacosy,
  • lody,
  • gofry.

Inwencja właścicieli mobilnej gastronomii nie zna granic, dlatego podane powyżej przykłady stanowią jedynie część bogatej oferty. W okresie od wiosny do jesieni organizowane są zloty food trucków. Jest to doskonała okazja, aby poznać szeroki asortyment posiłków i spróbować różnych smaków street food.

Chcesz otworzyć food truck? Zacznij od biznesplanu

Podejmowanie decyzji o otwarciu działalności gastronomicznej pod wpływem impulsu to nie najlepszy pomysł. Warto poświęcić nieco czasu i przygotować rzetelny biznesplan. Dzięki temu oszacujesz, jakiego wkładu finansowego wymaga Twój przyszły mobilny biznes gastronomiczny. Pozwoli Ci to przygotować odpowiednie zaplecze i uniknąć przykrych niespodzianek.

Zacznij od możliwie dokładnego zebrania danych dotyczących mobilnej gastronomii w Twojej okolicy. Warto wziąć pod uwagę nie tylko sytuację w mieście, lecz także w regionie, w którym planujesz prowadzić biznes na kołach. Zaplanuj produkty, jakie zamierzasz oferować i wstępnie ustal cenę sprzedaży. Następnie sprawdź, jakie rodzaje potraw serwuje konkurencja. Dzięki temu łatwiej ocenisz, czy menu, które zamierzasz oferować, będzie się wyróżniać i przez to stanie się atrakcyjne dla przyszłych klientów. 

Co wpływa na wysokość kosztów otwarcia food trucka? Niezbędny jest samochód dostawczy, który następnie należy przystosować do planowanego mobilnego biznesu gastronomicznego. Znacznym kosztem, który będziesz musiał ponieść przed rozpoczęciem działalności, jest wyposażenie pojazdu w urządzenia niezbędne do serwowania wybranego typu potraw. Więcej na temat zakupu auta i niezbędnego wyposażenia dowiesz się w kolejnych akapitach.

Kluczowe jest oszacowanie kosztów związanych z bieżącą działalnością:

  • podatki,
  • ZUS,
  • ubezpieczenie samochodu i działalności,
  • paliwo,
  • usługi księgowe,
  • opłaty za media, 
  • usługi bankowe, 
  • marketing,
  • koszty pracownicze.

W kolejnym kroku oszacuj zakładane przychody i sprawdź, jaką liczbę produktów musisz sprzedać w perspektywie miesiąca, aby pokryć stałe koszty działalności. Warto wziąć pod uwagę, że branża food truck charakteryzuje się sezonowością. Największy ruch panuje od wiosny do jesieni. Z kolei zimą mobilny biznes gastronomiczny może w ogóle nie przynosić zysków, chyba że wybierzesz lokalizacje, gdzie przez cały rok występuje duży ruch pieszy, np. centra handlowe.

zmiana przeznaczenia samochodu

Jaki samochód nadaje się na food truck?

Otwierając food truck lub planując rozpoczęcie działalności tego typu, kluczowy jest wybór odpowiedniego samochodu, który będzie pełnić funkcję mobilnego punktu gastronomicznego. Najczęściej na food truck wybierane są samochody dostawcze ze skrzyniową zabudową przestrzeni ładunkowej lub furgony. W przypadku tych ostatnich najlepiej sprawdzają się pojazdy z przedłużonym i podwyższonym nadwoziem. Food truck musi mieć wyposażenie kuchenne niezbędne do przygotowania wybranego typu posiłków, dlatego zazwyczaj im więcej miejsca do dyspozycji, tym lepiej.

Zakup nowego auta użytkowego to spory wydatek sięgający 150–200 tys. zł. Z tego powodu wiele osób decyduje się na używanego dostawczaka. Cena takiego pojazdu zależy od stanu, wieku i przebiegu. Za ok. 20 tysięcy złotych dostępne są najtańsze egzemplarze, zazwyczaj wiekowe i mocno wyeksploatowane. Na zakup dostawczaka w przyzwoitym stanie zazwyczaj należy przeznaczyć kwotę rzędu 35-50 tysięcy złotych. Osoby prowadzące mobilny biznes gastronomiczny często wybierają takie modele, jak:

  • Renault Master,
  • Fiat Ducato,
  • Peugeot Boxer,
  • Citroen Jumper,
  • Volkswagen Transporter,
  • Mercedes Sprinter.

Jak zrobić food truck? Niezbędne wyposażenie

Zakupiony samochód dostawczy należy odpowiednio wyposażyć. Najważniejszy jest oczywiście sprzęt kuchenny, którego skład w pewnej mierze zależy od rodzaju jedzenia, jakie zamierzasz serwować. Abyś nie zapomniał o niczym istotnym, nasi eksperci przygotowali listę najpopularniejszych przyrządów gastronomicznych:

  • Płyta grillowa – służy do smażenia mięsa, ryb i sera. Grille różnią się od siebie kształtem płyty, która może być płaska lub ryflowana, czyli wyposażona w ruszt. Dostępne są niewielkie grille o mocy 3 kW, a także duże urządzenia generujące moc aż 15 kW. Dopasuj rodzaj płyty grillowej do planowanej działalności.
  • Okap – niezbędny jest profesjonalny gastronomiczny okap, który wydajnie będzie wyciągać zapachy oraz parę wodną i wyprowadzać je przez komin w dachu pojazdu.
  • Bemar gastronomiczny – urządzenie podgrzewające utrzymujące temperaturę produktów i pozwalające krótkoterminowo przechowywać gotowe potrawy. Bemar możebyć zasilany butlą z gazem lub energią elektryczną.
  • Stół chłodniczy – pozwala przechowywać półprodukty w niskiej temperaturze, a blat może służyć do przygotowywania potraw.
  • Szafa chłodnicza – niezbędna, jeśli chcesz sprzedawać schłodzone napoje.
  • Zamrażarka – służy do przechowywania różnego rodzaju produktów. Urządzenie musi pracować cały czas, więc ważne, aby było energooszczędne i bezawaryjne.

Jak zrobić food truck? Mobilny biznes gastronomiczny wymaga kompletnie wyposażonej i ergonomicznie zaplanowanej kuchni. Pamiętaj, że ograniczona ilość miejsca, to nie są jedyne wyzwanie, z którym trzeba się zmierzyć, otwierając mobilny biznes gastronomiczny. Jako osoba mająca prawo jazdy kategorii B możesz legalnie prowadzić food truck o dopuszczalnej masie całkowitej (DMC) do 3,5 tony. Popularne auta dostawcze mają ładowność często wynoszącą ponad tonę, co biorąc pod uwagę masę urządzeń gastronomicznych, może okazać się wcale nie aż tak dużą wartością. Jeszcze kilka lat temu za przekroczenie DMC groził mandat od 20 do 500 zł. Obecnie maksymalna wysokość kary to aż 3 tysiące złotych. Dlatego projektując swój mobilny biznes gastronomiczny, zwróć uwagę na masę wszystkich urządzeńzauważa ekspert Inter Cars.

Zmiana przeznaczenia samochodu na food truck

Większość samochodów poruszających się po drogach służy do transportu osób lub towarów. Food truck nie należy do żadnej z tych kategorii. W świetle przepisów samochód mobilnej gastronomii to pojazd specjalny. Dlatego po dokonaniu stosowanych modyfikacji dostawczaka należy przeprowadzić procedurę, dzięki której możliwa jest zmiana przeznaczenia samochodu na food truck.

biznes na kołach

W celu zmiany przeznaczenia samochodu dostawczego na pojazd specjalny niezbędne jest wykazanie, że zmiany konstrukcyjne zostały wykonane przez profesjonalne przedsiębiorstwo, które specjalizuje się w prowadzeniu działalności w zakresie obsługi i naprawy pojazdów. Podmiot tego typu musi mieć kod PKD 50.20.A, co określa art. 66 ust. 4 pkt 6 lit. b ustawy Prawo o ruchu drogowym. Do wykonania zmiany konstrukcyjnej mogą zostać użyte używane części samochodowe z wyjątkiem podzespołów wskazanych w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r. Należą do nich m.in.: tłumiki układu wydechowego, klocki i szczęki hamulcowe, a także poduszki powietrzne. 

Po dokonaniu zmian w sposób zgodny z przepisami należy udać się pojazdem do Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów. Tam diagnosta dokona szczegółowego przeglądu technicznego. Niezbędne jest przedstawienie dokumentów potwierdzających wykonanie modyfikacji przez podmiot uprawniony. Należy także okazać dowód rejestracyjny. 

Chcesz dowiedzieć się, ile wynosi mandat za brak przeglądu? 6-krotny wzrost to efekt zmian taryfikatora mandatów. Przeczytaj artykuł z naszego bloga, aby dowiedzieć się więcej.

Koszt przeglądu pojazdu specjalnego z dokonanymi zmianami konstrukcyjnymi zmieniającymi wpis w dowodzie rejestracyjnym wynosi 82 zł. Po uzyskaniu pozytywnego wyniku badania technicznego należy udać się do Wydziału Komunikacji i przedłożyć:

  • zaświadczenie z badania technicznego,
  • fakturę lub paragon za dokonane zmiany konstrukcyjne,
  • dokument potwierdzający, że zmiany konstrukcyjne zostały wykonane przez uprawniony podmiot, czyli wydruk z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) lub z Krajowego Rejestru Sądowego.

Uzyskanie wpisu w dowodzie rejestracyjnym o specjalnym przeznaczeniu pojazdu zwalania z obowiązku płacenia podatku od środków transportu. 

Gdzie kupić niezbędne części do wyposażenia food trucka?

Przerobienie samochodu dostawczego na food truck wymaga użycia wysokiej jakości części zamiennych. Po skompletowaniu wyposażenia gastronomicznego, warto wyposażyć food truck we wszelkie niezbędne części motoryzacyjne, a także płyny czy oleje. Znajdziesz je w naszym sklepie!

Zmiana przeznaczenia samochodu na food truck wcale nie jest trudna

Mobilny biznes gastronomiczny to wciąż rozwijająca się branża. Jeśli Twoim marzeniem jest prowadzenie food trucka, to czym prędzej zacznij działać. Tylko to przybliży Cię dodo realizacji celu. Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu biznesplanu. Dzięki temu oszacujesz koszty niezbędne, aby otworzyć biznes na kołach, a także ustalisz, ile potraw musisz sprzedawać, aby zarabiać Wybierając samochód dostawczy, który przerobisz na food truck, sprawdź dokładnie jego stan techniczny.

Zmiany konstrukcyjne są niezbędne, aby zmieścić wyposażenie kuchni oraz ekspozycję. Po zakończeniu prac udaj się do Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów, a po uzyskaniu pozytywnego wyniku badania technicznego zgłoś się do Wydziału Komunikacji w celu otrzymania stosownego wpisu w dowodzie rejestracyjnym. Pamiętaj, aby utrzymać swój food truck w nienagannym stanie technicznym.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Korzystanie z miejsca postojowego dla food trucka wiąże się często z poniesieniem opłaty. Im większy ruch pieszy w okolicy, tym cena zazwyczaj jest wyższa. Koszt postoju auta może być zróżnicowany. W przypadku imprez masowych wynosi zazwyczaj od 300 do 500 zł za dzień.

Handel obwoźny polega na jeżdżeniu z towarami lub usługami, a następnie oferowaniu ich w miejscu pracy lub zamieszkania klienta. Food truck zatem jak najbardziej wpisuje się w handel obwoźny.

Podczas przeglądu technicznego mającego na celu zmianę przeznaczenia pojazdu na specjalny sprawdzane jest, czy części użyte do zmian konstrukcyjnych są nowe. W przypadku wątpliwości diagnosta może zażądać paragonu lub faktury dokumentującej zakup zmienionego elementu samochodu. Pamiętaj, że zmiana przeznaczenia samochodu to bardziej złożona procedura niż okresowe badanie techniczne pojazdu w SKP.
Udostępnij artykuł
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Twój głos ma znaczenie!